Topspits Klaas Jan Huntelaar en spelers van SC Heerenveen, SC Cambuur en FC Groningen zijn regelmatig op de behandeltafel van fysiotherapeut Allert Pol te vinden. De profvoetballers hebben veel baat bij zijn specifieke behandelmethode. Daarom weten ook veel niet-topsporters de weg te vinden naar de vestiging in Leeuwarden en de nieuwe locatie in Buitenpost. ‘Onze fysiotherapiepraktijk staat bekend om de persoonlijke aandacht en speciale behandeltechniek. Dat trekt mensen uit de wijde regio.’

Sinds 1 september 2014 is Allert Pol Fysiotherapie en Fitness gevestigd in het centrum van Buitenpost. Het voormalige pand aan de rand van het dorp was door de constante groei van het aantal behandelingen en sporters te klein geworden. Aan de Beatrixstraat 1a beschikt Pol nu over een royaal pand met vijf behandelkamers en grote fitnessruimtes met inpandige shuttle-runbaan. Verder zijn er ruimtes voor groepslessen, waaronder spinning/RPM en zijn er infrarood sauna’s in de kleedkamers aanwezig. Daarnaast vinden in het gebouw lessen in de zelfverdedigingsport Krav Maga plaats.

Iedereen is welkom

Eigenaar Allert Pol richt zich voornamelijk op fysiotherapie. Eenmaal per week behandelt hij preventief de huidige spits van Oranje en Schalke 04, Klaas Jan Huntelaar, en andere profvoetballers. ‘Topsporters zijn maar een klein deel van onze doelgroep. Iedereen met blessures of lichamelijke klachten is bij ons welkom. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts of specialist meer nodig.’ Een behandelprogramma wordt volledig op individuele basis opgesteld. ‘En dan hebben we het over de échte behandelmethode. Met de handen aan de patiënt dus. Wij werken eerst aan de beweegbaarheid van de gewrichten. Als het lichaam en de vezels klaar zijn om te trainen, volgen pas oefeningen op bijvoorbeeld fitnessapparatuur’, aldus Pol. ‘Daarin verschillen we met ons team van andere fysiotherapiepraktijken.’ De visie van Pol is de balans in de fysieke en mentale belasting van patiënten te herstellen of te verbeteren. Individuele aandacht en een-op-eenbegeleiding staan voorop.

Unieke behandeltechniek

Pol is opgeleid door Richard Smith, een bekende fysiotherapeut in de voetbalwereld. ‘De voetballerij had toen mijn interesse en nu nog steeds.’ De behandelfilosofie van de Smith heeft Pol sinds zijn start in 1994 doorgevoerd in de beide fysiotherapiepraktijken in Leeuwarden en Buitenpost.

‘Onze unieke behandeltechniek bestaat uit handmatige, krachtige massage van het spierweefsel en het kapsel rond de gewrichten. Door intensieve, diepe massagetechnieken verlaagt de spierspanning bij blessures en komen de verklevingen los. Het resultaat is een betere doorbloeding, voorwaarde voor herstel van de blessure. Deze behandeltechniek heeft sneller en langduriger resultaat dan de klassieke fysiotherapeutische massage en behandeling met apparaten.’

Trainingsfaciliteiten

De verdere behandeling richt zich op spier- en gewrichtsmobilisaties en op het verhogen van de belastbaarheid van het lichaam door doelgerichte, individuele trainingen. Niet alleen het letsel wordt door de therapeuten behandeld, maar ook het verlies in kracht en spierlengte dat vaak bij de analyse naar voren komt, wordt door trainingen hersteld. ‘In ons nieuwe pand hebben we nog meer trainingsfaciliteiten en revalidatie- en fitnessapparatuur. En dat werkt fantastisch. We krijgen veel enthousiaste reacties van patiënten en sporters’, aldus Pol.